Ked74273444_2476089466046721_8006934502880313344_nves Érdeklődők!

Ha kiválasztják valamelyik gazdikeresőnket, első körben küldjön egy bemutatkozó e-mailt vagy facebook üzenetet és elküldjük (vagy  letölthető oldalunkról) a kérdőívet és az örökbefogadás mentét. A kérdőív visszaérkezése után van lehetőség személyes találkozóra. Gazdikeresőink nem csak a menhelyen, hanem ideiglenes befogadóknál is vannak. Menhelyünkre és ideiglenes befogadóinkhoz időpont egyeztetéssel lehet eljönni.

Egyesületünk nem szabadulni akar az állatoktól, hanem biztonságban, megfelelő gazdánál szeretné tudni minden védencét. Ezért gondosan megválogatjuk hova adunk állatot, így nem minden jelentkezőnek adunk ki állatot. Nem csak a kölcsönös szimpátia fontos az állat és a leendő gazdi között, hanem számos más tényező is szerepet játszik akkor, amikor örökbe fogadásra kerül sor, ezért csak a leendő nagykorú gazdinak adunk ki állatot a személyes megismerkedés után. Szem előtt tartjuk  a gazdi életkorát is (pl. idős ember mellé kölyökállatot nem adunk), illetve még számos más tényezőt. 

Folyamatosan 120-140 állat  van a gondozásunkban. Gazdikereső állataink megtalálhatók a gazdikereső albumokban, itt az oldalunkon, illetve a facebook oldalunkon. Amelyik állat posztjához odaírjuk, hogy gazdijelöltes, őrá már van gazdijelölt. Amelyik poszt végére odaírjuk, hogy még csak kiválasztható, őt ki lehet választani és miután minden szükséges orvosi ellátást megkapott és már egészséges, utána lehet örökbe fogadni. Azok az állatok akiket családi házba ajánlunk, ők udvari tartással is örökbefogadhatók (kenneles és láncos tartásra nem). Amelyik állat családi házba fogadható örökbe, de lakásba bejárással, őt nem adjuk csak kinti tartásra, illetve a többházas lakás sem megfelelő ( pl. kutya estében sokat ugat). Akit úgy hirdetünk, hogy lakásba és családi házba lakásba való bejárással fogadható örökbe, ő lakásba is örökbe fogadható.

Magyarországon , olyan albérletet találni, ahová állat vihető nagyon nehéz , ezért  állatot csak saját tulajdonú ingatlanba adunk örökbe. Ettől eltérni csak különleges eseteben tudunk, egyedi feltételek alapján. Erről minden esetben az egyesület vezetősége dönt, mérlegelve minden megismert körülményt.

Oldalukról is letölthetők a dokumentumok:- kérdőív örökbefogadáshoz_tengerimalac  –kérdőív örökbefogadáshoz_nyúl – kérdőív örökbefogadáshoz_degu –kérdőív-örökbefogadáshoz_cica –  Kérdőív örökbefogadáshoz_kutya

Örökbefogadás menetéről részletesen itt olvashat:

A leendő gazdik az egyesületünk gondozásában lévő (ideiglenes családban elhelyezett, illetve menhelyünkön élő), valamint az általunk csak hirdetett, közvetített állatok között kereshetik leendő családtagjukat.

A közvetített állat vagy családi okok miatt keres gazdát, így az eredeti gazda adja örökbe őt, vagy valaki találta, befogadta, de nem lett meg az eredeti gazda és az állat hirdetésében tőlünk is segítséget kért.

A mi gondozásunkban lévő állatokat mindig oltva (korától függően 1,2,3 vagy 4 oltással), féreg hajtva, parazitamentesítve, chipezve, 6 hónapos kortól ivartalanítva, 6 hónapos kor alatt pedig ivartalanítási kötelezettséggel (ehhez egy kedvezményes bont adunk) adjuk örökbe. Kérésre illetve, ha valaki külföldön él úgy csak és kizárólag útlevéllel költözhet új gazdához. Az alap orvosi költségek egy töredék részét kérjük el örökbefogadási adományként, amit a következő mentett állatra fordítunk vissza. Ez a jelképes összeg tartalmazza az oltások, chip, ivartalanítás, parazitamentesítés egy részét.

Felmérjük az emberekkel, gyerekekkel, más állatokkal, való viszonyukat, különböző helyzetekben a viselkedésüket: pórázhasználat, autóban való utazás, játékosság, egyedüllét, szobatisztaság, szökési hajlam, váratlan helyzetekre adott reakciók, stb.

A leendő gazda a hirdetéseink, a kutya jellemzése és fotói alapján, telefonon, facebookon üzenetben vagy e-mailen megkeres minket. Egyesületünk valamely önkéntese elküld egy kérdőívet az érdeklődőnek, majd ő azt kitöltve visszaküldi vagy személyesen átadja. Ezután következik a személyes találkozó a kiválasztott állattal és elbeszélgetés a gazdival.

Először is egyrészt igyekszünk alaposan felmérni, milyen környezetbe kerül az állat:

  • – lakás, vagy kertes ház (albérletbe csak nagyon kivételes esetben adunk, sajnos állatos albérletet találni nem könnyű)
  • – kinti és/vagy benti tartás (a benti tatással örökbe fogadható állatainkat csak és kizárólag benti tartásra adjuk)
  • – családtagok hozzáállása (mindenki akarja-e, mekkora gyermek van, van-e másik állat, ő milyen, stb.)
  • – volt-e már kutyájuk vagy bármilyen állatuk, milyen tapasztalataik, állattartási ismereteik vannak, hogyan éltek együtt
  • – milyen a család időbeosztása, mennyi időt tölt egyedül az állat és hol
  • – milyen elképzeléseik vannak az állattal kapcsolatban (családtag, családi kedvenc, házőrző, munkakutya, közös sportolásra alkalmas kutya, stb.)
  • – ha kertes házról van szó, jó-e a kerítés, valóban alkalmas-e állattartásra (valódi kert, vagy elkerített rész, elzárt terület, találkozik-e az állat valóban rendszeresen a gazdákkal, vagy a kert végében vagy valahol bezárva ücsörög, stb.)
  • – mit tudnak nyújtani az állatnak (közös séták, kertben való játék, közös nyaralás, kutyaiskola, vagy mindössze a napi étel, friss víz kihelyezése, stb.)

Másrészt igyekszünk a fentiek alapján a lehető legkörültekintőbben tájékoztatni a leendő családot az adott állatról:

  • – milyenek az ő igényei, mire alkalmas, mitől fél, mire nem való stb.

Ugyanis sok esetben a leendő gazda elképzelései és a kiválasztott állat igényei köszönőviszonyban sincsenek. Sajnos mindig van divatos faj, kutyafajta, macskafajta, viszont az adott faj/fajta jellemzőivel, igényeivel nincsenek tisztában az emberek.

 

Szeretnénk elkerülni a kölcsönös csalódást, problémákat, nem szeretnénk bumeráng-állat effektust, alaposan körbe kell járnunk, hogy az állat a maga tudásával, érzékenységével, igényeivel egyrészt megkapja-e majd leendő otthonában, ami az ő kiteljesedéséhez, kiegyensúlyozott, egészséges életéhez kell, másrészt hogy a leendő gazda valóban azt a társat kapja-e, aki a meglévő életmódjához, állatos/kutyás tapasztalataihoz, körülményeihez a legmegfelelőbb.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy a leendő gazda és az állat találkozzon előzetesen, „érzékenyebb” pl. félős, bizalmatlan stb.) állatoknál akár többször is. Nem lehet állatot fotóról kiválasztani! Létezik “Ő az!” Érzés, többen átéltük már megpillantva egy könyörgő szempárt, nedves nózit… De egy életre szóló, felelős döntést meghozni, amely mindkét fél életét meghatározza majd, csakis körültekintően lehet.

Ideális esetben a kiszemelt állat és a gazda fent részletezett igényei és az arra adott válaszok megfelelnek egymásnak.
Amennyiben nem, de a gazdi elszánt és megfelelő állattartónak bizonyul, akkor segítjük abban, hogy a neki megfelelő állatot megtalálhassa.

Minden állatunkat csak úgy adjuk örökbe, hogy mi visszük el a leendő gazdihoz. Sok esetben volt ugyanis nagyon rossz tapasztalatunk: bár a gazdijelölt megfelelőnek bizonyult, mégis kiderült, hogy bizonyos állattartási alapkérdésekben nem egy nyelvet beszéltünk.
Néhány példa:

“Megfelelő a kerítés állapota, jöhet az eb!” majd a látogatás alkalmával kiderült, hogy egyáltalán nincs biztosítva a kutya biztonsága.
Természetesen, ha a gazdi vállalta a kerítés rendbetételét és más kizáró szempont nem volt, az eb költözhetett.
Előfordult az is, hogy sok egyeztetés után a helyszínen derült ki, hogy valamelyik családtag egyáltalán nem akar kutyát, sőt, kifejezetten ellenzi.
“Hatalmas kert van, nagyanyó, nagyapó, sok unoka, szeretet.” Mindez valóban megvolt, többen beszéltünk telefonon a leendő gazdival, de az örökbe adáskor kiderült, hogy bár a kert hatalmas, sok a gyerek, már csak a mézeskalács házikó hiányzott, bizony nem említették, minden felmérő kérdés ellenére, hogy a kutya a hatalmas kert legvégében lenne kikötve…

Minden állatot Örökbefogadási szerződéssel adunk örökbe leendő családjának.  A szerződést elolvashatják a leendő gazdik!

A szerződés a gazda és az állat érdekeit is szolgálja, az alapvető, általános állattartási normákat foglalja magába.

Létezik próbaidő. Természetesen egy érző állat nem olyan, mint egy cipő: áá, mégsem tetszik, mégsem ilyet akartam, túl kicsi, túl nagy, sokat eszik (!), jéé, az állat mozog és még anyagcseréje is van… az állat nem csereszabatos!
Megalapozott, korrekt indok kell ahhoz, hogy miért nem vállalják mégsem.
Ritkán, de előfordulhat, hogy az alapos, körültekintő örökbe adás ellenére az adott családba mégsem tud valami oknál fogva beilleszkedni az állat, vagy a család nem tud “felnőni a feladathoz”.

Sok esetben a felmerülő problémákat közösen meg tudjuk oldani. E-mailben, telefonon minden esetben folyamatosan kapcsolatban maradunk a gazdával, tudásunkkal, tapasztalatainkkal segítjük az állat beilleszkedését. Ha a próbaidő letelte után is megvan az összhang, az állat és gazdája egy családot alkot. Tartjuk a kapcsolatot, örömmel veszünk minden beszámolót, fotót, szívesen segítünk a felmerülő problémák megoldásában.

Számunkra nem az a fontos, hogy minden állat minél hamarabb gazdához kerüljön, hanem az, hogy megtaláljuk védencük számára Az IGAZI GAZDÁT.

Ha bármi probléma adódik az örökbefogadott állat nem adható tovább 3. személynek, hanem az egyesületet kell értesíteni és azonnal visszavesszük. 

Minden mentvényünkért élete végéig felelősséget vállalunk!!!!!!!  ÁVE csapata